Wat is leasen?

De definitie van leasen is duidelijk: het is een soort van huren en komt vooral voor in combinatie met een auto. Zo is het een algemeen gegeven dat bedrijven graag een bedrijfsauto geven aan hun werknemers als een extra voordeel in hun salarispakket. Daarnaast is het voor een bedrijf fiscaal voordelig om een auto te leasen. Ook kan je als particulier een auto leasen. Hierbij betaal je wel de brandstof zelf en is er geen sprake van bijtellingen. In het geval van private leasing gaat het eigenlijk echt puur om een auto huren. Na afloop van het contract kan je de auto kopen of een nieuw contract afsluiten.

Voordelen als particulier

Goedkoop auto leasen is niet iedereen gegeven. Afhankelijk van persoon tot persoon kan een auto leasen voordeliger uitkomen dan een auto kopen. Echter is ook het omgekeerde mogelijk, namelijk dat een auto kopen even voordeliger of zelfs voordeliger uitkomt dan een auto te leasen. Daarom is het van groot belang dat je je op voorhand altijd goed informeert over de voorwaarden van de leasemaatschappij. Die kunnen verschillen van maatschappij tot maatschappij. Maak op voorhand ook altijd een goede berekening om te zien of het voor jouw budget voordeliger is om te leasen of te kopen.

Voordelen als bedrijf

Als je als werkgever een werknemer een lease auto aanbiedt, springt die natuurlijk een gat in de lucht. Zo kan de werknemer in een van de nieuwste modellen rijden, is de brandstof inbegrepen in de prijs en na twee of drie jaar mag de werknemer rondrijden in een nieuwe auto. Ook als werkgever is een leaseauto fiscaal voordelig. Doordat je een contract aangaat met een leasemaatschappij, is een kapitaalinvestering niet nodig. Ook weet je op voorhand welk bedrag je maandelijks zult betalen waardoor je plots geen onverwachte kosten krijgt.